Sunday, 15 May 2016

World Geography : Questions and Answers- 16


256. Which planet reflects the sun’s light in the largest extent?
(a) Jupiter                                                              (b) Venus
(c) Uranus                                                                (d) Neptune
Answers: (b)

257. Which planet is known as the ‘Earth’s twin’?
(a) Mars                                                                      (b) Jupiter
(c) Mercury                                                               (d) Venus
Answers: (d)

258. The most shining object in the sky after the Moon:
(a) Sun                                                                         (b) Wega
(c) Venus                                                                     (d) Jupiter
Answers: (c)

259. In Venus the sun rises in the ........
(a) North                                                                  (b) East
(c) West                                                                    (d) South
Answers: (c)


260. Which planet is known as the ‘Sister planet of earth’?
(a) Venus                                                                     (b) Jupiter
(c) Uranus                                                                   (d) Neptune
Answers: (a)

261. Venus is the goddess of ....... in Roman mythology:
(a) Trade                                                                      (b) Commerce
(c) Sky                                                                     (d) Love and Beauty
Answers: (d)

262. The Greek equivalent of Venus:
(a) Aphrodite                                                                  (b) Helen
(c) Libra                                                                            (d) Obelia
Answers: (a)

263. Which planet is known as ‘evening star’?
(a) Venus                                                                    (b) Mars
(c) Jupiter                                                                  (d) Mercury
Answers: (a)

264. The nearest celestial body to Earth?
(a) Venus                                                                      (b) Sun
(c) Moon                                                                        (d) Mars
Answers: (c)


265. Which is the most abundant gas in the atmosphere of Venus?
(a) Oxygen                                                                   (b) Nitrogen
(c) Carbon Dioxide                                                     (d) Methane
Answers: (c)

266. The only planet with the name of female Roman mythological charecter:
(a) Earth                                                              (b) Venus
(c) Jupiter                                                             (d) Neptune
Answers: (b)

267. The only planet whose English name does not have any connection with
Greek and Roman mythology:
(a) Mercury                                                           (b) Earth
(c) Saturn                                                              (d) Uranus
Answers: (b)

268. The only planet which takes more time to complete a rotation than a revolution?
(a) Venus                                                                    (b) Mercury
(c) Mars                                                                       (d) Jupiter
Answers: (a)

269. Which country launched Vinera-1 to study about Venus?
(a) USA                                                                      (b) Soviet Union
(c) France                                                                 (d) China
Answers: (b)

270. Which is in Venus?
(a) Great Red Spot                                                      (b) Great Dark Spot
(c) Lakshmi Planum                                                    (d) Olympus Mons

No comments:

Post a Comment