Friday, 20 May 2016

Economics -Questions and Answers (Chapter-7)


91. Economic growth is usually coupled with:
(a) Deflation                                                          (b) Inflation
(c) Stagflation                                                        (d) Hyperinflation
Answer: (b)

92. Which one of the following is an indirect tax?
(a) Excise duty                                              (b) Capital gains tax
(c) Wealth tax                                               (d) Corporation tax
Answer: (a)


93. Annual growth rate of National Income was recorded lowest during:
(a) Second plan                                              (b) Third plan
(c) Fifth plan                                                  (d) Sixth plan
Answer: (c)

94. Compensatory and Contingency Financing Facility is a fund for helping member countries and is maintained by:
(a) ADB                                                              (b) World Bank
(c) European Community                            (d) IMF
Answer: (d)

95. NAFED is connected with:
(a) Animal husbandry                                (b) Conservation of fuels
(c) Agricultural marketing                        (d) Agricultural implements
Answer: (c)

96. Which committee examined and suggested Financial sector reforms in India? 
Answer: Narasimham Committee 

97. The 11th Five Year Plan envisages the highest growth for which sector?
Answer: Service Sector 

98. Who is called the Father of Economics?
Answer: Adam Smith 

99. National Sample Survey Organisation NSSO was established in which year? 
Answer: 1950 

100. Who introduced the concept of Five Year Plans in India? 
Answer: Jawaharlal Nehru

101. The Mumbai Stock change was setup in which year?
Answer: 1875 

102. The Headquarter of RBI is in which place? 
Answer: Mumbai 

103. Who wrote the book 'Planned Economy for India'? 
Answer: M. Visveswarayya

104. Which is the largest Public Sector Bank in India?
Answer: State Bank of India 

105. In India, maximum number of workers are employed in which industry?

Answer: Textile Industry
<Next Page><0102030405, 06, 07, 08>


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
07. ECONOMICS
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment