Friday, 20 May 2016

Economics -Questions and Answers (Chapter-6)



76. In which date general budget presents in India?
(a) Last working day of February                (b) April 1
(c) March 31                                                       (d) February 28
Answer: (a)

77. The back bone of Indian Economy:
(a) Industry                                                       (b) Agriculture
(c) Transport                                                    (d) Insurance
Answer: (b)

78. Monetary policy is regulated by:
(a)Government policy                                         (b) Central bank
(c) Private entrepreneurs                                  (d) Money lenders
Answer: (a)


79. Deflation is:
(a) Deficit budget                                                   (b) Reduction itaxation
(c) Increase in public expenditure                   (d) Reverse of inflation
Answer: (d)

80. Mixed economy approach was adopted through the Industrial Policy statement of:
(a) 1948                                                                     (b) 1956
(c) 1977                                                                     (d) 1991
Answer: (a)

81. Deficit financing is spending:
(a) by borrowing from abroad                            (b) in excess of revenue
(c) less than what is needed                                (d) by getting foreign aid
Answer: (b)

82. The official rate of interest charged by the Central bank of a country:
(a) Bank rate                                                          (b) Debenture
(c) Equity shares                                                   (d) Reverse repo
Answer: (a)

83. Estimates of National Income in India are prepared by:
(a) Planning Commission
(b) Reserve Bank of India
(c) Central Statistical Organisation
(d) Ministry of Finance
Answer: (c)


84. A Rolling Plan is a plan for:
(a) Five years                                                       (b) Three years
(c) on year to year basis                                   (d)  None of these
Answer: (c)

85. What is Procurement Price for an agricultural commodity?
(a) Subsidy paid by the government over market price
(b) The floor price below which it cannot be sold
(c) Money paid to farmers during drought
(d) The minimum price at which Government is ready to buy
Answer: (d)

86. Mixed Economy is the co-existence of:
(a) Heavy Industry& Small Industry
(b) Private Sector & Public Sector
(c) Industry and Agriculture
(d) Domestic and Foreign Industries
Answer: (b)

87. When was the New Liberalized Industrial Policy was announced in India?
(a) 1989                                                                (b) 1990
(c) 1991                                                                (d) 1992
Answer: (c)

88. Protectionism in the international trade stands for:
(a) Free trade policy                                   (b) Semi-restricted trade
(c) Restricted trade                                     (d) All of these
Answer: (c)

89. A multinational is:
(a) A company established with foreign help
(b) A company operating in many countries
(c)  An international body to help developing countries
(d)  A person who has different types of industries within the countries
Answer: (b)

90. Repo rate:
(a) The rate at which RBI sells securities in Commercial Bank
(b) The rate at which RBI buying securities from the Commercial Banks
(c) Sells securities by the RBI in the open market
(d)   Sells securities by the Commercial Banks in the open market
Answer: (a)
<Next><0102030405, 06, 07, 08>


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
07. ECONOMICS
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment