Saturday, 14 May 2016

Economics -Questions and Answers (Chapter-1)


1. Nehru Rozgar Yojana (NRY) was started in:
(a) 1989 (b) 1990
(c) 1992 (d) 1994
Answer: (a)

2. Which five year plan was called Mahalanobis model?
(a) First (b) Second
(c) Third (d) Fourth
Answer: (b)

3. Swarna Jayanti Grama Swarozgar Yojana (SGSY) was started in
(a) 1996 (b) 1998
(c) 2000 (d) 1999
Answer: (d)

4. The first deputy chairman of Planning Commission was:
(a) Sukumar Sen (b) John Mathai
(c) KC Neogi (d) Gulsarilal Nanda
Answer: (d)

5. Which of the following taxes is not levied by Union Government?
(a) Excise duty (b) Income tax
(c) Profession tax (d) Wealth Tax
Answer: (c)

6. Which one of the following is an indirect tax?
(a) Excise duty (b) Capital gains tax
(c) Wealth tax (d) Corporation tax
Answer: (a)

7. Repo rate is decided by which one of the following organizations?
(a) SEBI (b) IMF
(c) All banks (d) RBI
Answer: (d)

8. The term ‘demographic gap’ signifies the difference:
(a) in sex ratio  (b) in age
(c) in child/woman ratio
(d) between the birth and death ratio
Answer: (d)

9. In India the inflation is calculated on the basis of which of the following indexes?
(a)Wholesale Price Index(WPI)
(b) Consumer Price INdex(CPI)
(c) Cash Reserve Ratio
(d) Sensitive Index of Bombay Stock Exchange
Answer: (a)

10. Which five year plan was terminated prematurely by the Janata Government of Morarji Desai in 1978?
(a) Sixth (b) Third
(c) Fifth (d) Fourth
Answer: (c)

11.The term ‘Hindu Growth Rate’ was coined by
(a) Santhanam (b) Raj Krishna
(c) Mahalanobis (d) V.N.Gadgil
Answer: (b)

12. Where is National Institute of Rural Development situated?
(a) Hyderabad (b) Chennai
(c) New Delhi (d) Ahmedabad
Answer: (a)

13. The acronym SEBI stands for:
(a) State Earning Board of India
(b) Securities and Exchange Bank of India
(c) Securities and Exchange Board of India
(d) State Exchange Bank of India
Answer: (c)

14.Which institution established on 1st  April 1935 and headed by Sir Osborn Smith?
(a) IDBI                          (b) Reserve Bank of India
(c) Bombay Dyeing     (d) LIC
Answer: (b)

15.Compensatory and Contingency Financing Facility is a fund for helping member countries and is maintained by:
(a) ADB                                        (b) World Bank
(c) European Community     (d) IMF
Answer: (d)

1 comment: