Saturday, 14 May 2016

Economics - Questions and Answers (Chapter-2)

16. An individual’s actual standard of living can be assessed by:
(a) Gross National Income
(b) Net National Income
(c) Disposable Personal Income
(d)  Per Capita Income
Answer: (c)

17. ICICI is the name of a
(a)News Bureau (b) Chemical Industry
(c) Financial institution (d) Hospital
Answer: (c)

18. Family Planning was started in India in
(a) 1953 (b) 1948
(c) 1950 (d) 1952
Answer: (d)

19.Planning Commission is a/an
(a) Executive body(b) Constitutional body
(c) Advisory body (d) Elected body
Answer: (c)


20. Who presides over the National Development Council?
(a) President (b) Prime Minister
(c) Vice President (d) Speaker
Answer: (b)

21.Who was the exponent of Sreeniketan Project?
(a) F.L.Brane (b) Rabindranath Tagore
(c) Vinoba Bhave (d) S.K. Dey
Answer: (b)

22.Who was the architect of Gurgaon Project?
(a) SK Dey (b) Spencer Hatch
(c) Gandhiji (d) F.L. Brane
Answer: (d)

23. Community Development Programme was introduced in India in:
(a) 1947 (b) 1948
(c) 1950 (d) 1952
Answer: (d)

24.National Rural Employment Programme (NREP) was launched in:
(a) 1977 (b) 1979
(c) 1980 (d) 1982
Answer: (c)


25.Prime Minister’s Rozgar Yojana was started in:
(a) 1992 (b) 1993
(c) 1994 (d) 1995
Answer: (b)

26.Who was the exponent of Sreeniketan Project?
(a) F.LBrane (b) Rabindranath Tagore
(c) Vinoba Bhave (d) S.K. Dey
Answer: (b)

27.Who was the architect of Gurgaon Project?
(a) SK Dey      (b) Spencer Hatch
(c) Gandhiji    (d) F.L. Brayne
Answer: (d)

28.Community Development Programme was introduced in India in:
(a)1947       (b) 1948
(c) 1950      (d) 1952
Answer: (d)

29. National Rural Employment Programme (NREP) was launched in;
(a)1977    (b) 1979
(c) 1980   (d) 1982
Answer: (c)

30. Prime Minister’s Rozgar Yojana was started in:
(a) 1992                  (b) 1993
(c)  1994                  (d) 1995
Answer: (b)
<Next><Previous><01, 02, 030405060708>

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
07. ECONOMICS
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment