Saturday, 14 May 2016

Economics -Questions and Answers (Chapter-3)

31. National Rural Employment Guarentee Act (NREGA) was brought into effect in:
(a)2001         (b) 2003
(c) 2004        (d) 2005
Answer: (d)

32. Nehru Rozgar Yojana was started in:
(a) 1989      (b) 1991
(c) 1993       (d) 1990
Answer: (a)

33. Integrated Rural Development Programme (IRDP) was launched in:
(a) 1980             (b) 1982
(c) 1983             (d) 1986
Answer: (a)

34. Jawahar Rozgar Yojana (JRY) was started in:
(a) 1987 (b) 1989
(c) 1990 (d) 1992
Answer: (b)


35. Development of Women and Children in rural Area (DWCRA) was launched in: -
(a)1977-78                        (b) 1982-83
(c) 1991-92                        (d) 1989-90
Answer: (b)

36. Who is called as the father of Planning In India?
(a) M. Visvesvaraya
(b) Subhas Chandra Bose
(c) P.C. Mahalanobis
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: (a)

37. Which five year plan was suffered by the Chinese attack of 1962?
(a) Second   (b) Third
(c) Fourth    (d) Fifth
Answer: (b)

38. The first chairman of Planning Commission was:
(a)Gulsariial Nanda                    (b) K.C. Neogi
(c) Dr.Rajendraprasad              (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (d)

39.The Planning Commission in India was formed after :
(a) A resolution of Union Cabinet (b) Constitutional provision
 (c) Amendment of Constitution     (d) Order of Prime Minister
Answer: (a)


40.Which of the following is not a member of the National Development Council?
(a) Prime Minister                   
(b) Members of Planning Commission
(c) Chief Ministers of State
(d) The President of India
Answer: (d)

41. The concept ‘of mixed economy was introduced during the
(a) First Five Year Plan (b) Second Five Year Plan
(c) Rolling Plan (d) Third Five Year Plan
Answer: (b)

42. The main model that formed the basis of the strategy of the Second Five Year Plan was formulated by
(a) K.N.Rai                          (b) P.C.Manalanobis
(c) Gulsarilal Nandha     (d) Jawahartal Nehru
Answer: (b)

43. The concept of Five Year Plan in India was introduced by
(a) Sardar Patel (b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Gulsarilal Nanda (d) Jawahartal Nehru
Answer: (d)

44.Whieh body gives the final approval for the draft of the five year plans in India?
(a) Planning Commission                        (b) Finance commission
 (c) National Development Council      (d) Supreme Court of India
Answer: (c)

45.Name the Prime Minister who appointed Ashok Mehta Committee in 1977
(a) Charan Singh (b) Morarji Desai
(c) Indira Gandhi (d) None of these
Answer: (b)
<Next Page><0102, 03, 0405060708>

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
07. ECONOMICS
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment