Sunday, 15 May 2016

Economics -Questions and Answers (Chapter-5)

61. Which institution established on 1st  April 1935 and headed by Sir Osborn Smith?
(a) IOA                                                            (b) Reserve Bank of India
(c) Bombay Dyeing                                       (d) LIC
Answer: (b)

62. ‘Life is Good’ is the tag line of which of the following consumer durable company in India?
(a) Philips                                                             (b) LG
(c) Samsung                                                         (d) Videocon
Answer: (b)

63. Kirit Parikh Committee was set up to review:
(a) Petroleum pricing                                      (b) Parliamentary affairs
(c) Telecommunications                                (d) Centre-State relations
Answer: (a)

64. Which of the following is not one of the Bretton Woods institutions?
(a) World Bank                                                  (b) IMF
(c) IFC                                                                   (d) ADB
Answer: (d)


65. The economic planning proposed by eight leading industrialists in 1945 is known as:
(a) People’s plan                                             (b) Five Year Plan
(c) Bombay plan                                             (d) Colombo Plan
Answer: (c)

66. The Indian capital market is under the control of:
(a) RBI                                                                     (b) Ministry of Finance
(c) SEBI                                                                   (d) SBI
Answer: (c)

67. Which is known as ‘Plastic Money’?
(a) Cheque                                                               (b) Coin
(c) Bond                                                                   (d) Credit Card
Answer: (d)

68. What is functioned in Phiroze Jeejeebhoy Towers ?
(a) LIC                                                                        (b) SBI
(c) Bombay Stock Excahnge                            (d) None of these
Answer: (c)

69. The originator of Human Development Index:
(a) Mahbub ul Haq                                               (b) Sia Ul Haq
(c) Ken Saro Viva                                                (d) Adam Smith
Answer: (a)


70. Who propounded the Innovation Theory of profits?
(a) J.A.Schumpeter                                          (b) P.A.Samuelson
(c) Alfred Marshall                                          (d) David Ricardo
Answer: (a)

71. The headquarters of Allahabad bank is in:
(a) Lucknow                                      (b) New Delhi
(c) Allahabad                                     (d) Kolkata
Answer: (d)

72. The return on debentures is called:
(a) Dividend                                         (b) Interest
(c) Profit                                                (d) None of these
Answer: (b)

73. A speculator in stock markets who buys stocks anticipating that prices will go up is called:
(a) Bull                                                   (b) Bear
(c) Stag                                                    (d) Cow
Answer: (a)

74. Which of the following taxes is not levied by Union Government?
(a) Excise duty                                           (b) Income tax
(c) Profession tax                                      (d) Wealth Tax
Answer: (c)

75. Which is known as the ‘controller of credit’?
(a) NABARD                                                   (b) State Bank of India
(c) Reserve Bank of India                          (d) Indian Bank
Answer: (c)
<Previous><Next><010203, 0405, 0607>


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
07. ECONOMICS
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment