Sunday, 15 May 2016

Economics -Questions and Answers (Chapter-4)

46. During times of inflation bank rate is:
(a) kept constant                                    (b) raised
(c) lowered                                               (d)  None of these
Answer: (b)

47. The stock market index of London Stock Exchange is:
(a) Footsie (FTSE)                                    (b) NIFTY
(c) Sensex                                                     (d) Bullish
Answer: (a)

48. ‘Money is what money does’-whose definition is this?
(a) Walras                                                (b) Williamson
(c) Wagner                                               (d) Walker
Answer: (d)

49. Which of the following is a non-economic good?
(a) Gold                                                    (b) Milk
(c) Water in rivers                               (d) Cinema Ticket
Answer: (c)


50. ‘Participatory Notes’ are associated with:
(a) Life Insuranc                                            (b) Foreign Direct Investment
(c) Foreign Insitutional Investment         (d) Mutual Funds
Answer: (c)

51. The committee set up to review the concept of poverty line was:
(a) Dutt Committee                                        (b) Wanchoo Committee
(c) Lakdawala Committee                            (d) Chakravarthy Committee
Answer: (c)

52. The first Chairman of Indian Planning Commission:
(a) Jawaharlal Nehru                                        (b) C.Rangarajan
(c) Dr.S.Radhakrishnan                                    (d)Dr.Rajendraprasad
Answer: (a)

53. The celebrated work on Indian economic history ‘The Industrial Evolution in India in Recent Times’ was written by:
(a) R.C.Dutt                                                             (b) D.R.Gadgil
(c) D.Naoroji                                                           (d) William Digby
Answer: (b)

54. When there is a market dominated by a small number of sellers- what is this
condition called?
(a) Monopoly                                                        (b) Monopsony
(c) Monopoly                                                        (d) Oligopoly
Answer: (d)

55. ‘The World’s Local Bank’ is the tag line of which bank?
(a) ABN Amro                                                (b) Standard Chartered Bank
(c) HSBC                                                           (d) City Bank
Answer: (c)


56. The SEBI stands for:
(a) State Earning Board of India
(b) Securities and Exchange Bank of India
(c) Securities and Exchange Board of India
(d) State Exchange Bank of India
Answer: (c)

57. Who has designed the symbol of Indian Rupee?
(a) D.Ramkumar                                         (b) D.Udayakumar
(c) D.Jyothikumar                                       (d) D.Ajayakumar
Answer: (b)

58. High performance delivered- is the tag line of which company?
(a) IBM                                                           (b) Accenture
(c) Apple Macintosh                                   (d) Microsoft
Answer: (b)

59. Which one of the following is not a function of the Reserve Bank of India?
(a) Banker to the Government
(b) Keeping foreign exchange reserve
(c) Issuing one rupee coin and note
(d) Regulating credit in the country
Answer: (c)

60. Marakesh is famous for:
(a) International Criminal Court                  (b) World Bank
(c) World Trade Organisation                       (d) GATT
Answer: (c)
<Next><Previous><010203, 04, 05>


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
07. ECONOMICS
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment