Saturday, 14 May 2016

Indian Geography - Questions and Answers-12

Indian Geography - 12
179. An island in the Mumbai harbour which is fortified and owned by the Indian Navy is………. ?
Answer:  Oyster Rock

180. Which is India's largest saline lake and produces 196000 tonnes of clean salt every year, which equals 8.7 % of India's salt production?
Answer:  Sambhar Lake (Rajasthan)

181. The Andamans and Nicobars are separated by a channel some 150 km wide is…………… ?
Answer:  Ten Degree


182. The Himalayas have many of the tallest mountains in the world. The tallest mountain in India is the………. ?
Answer:  Kanchenjunga

183. Some crops are planted for autumn harvest and are also called the summer or monsoon crop in India and Pakistan . What are these crops?
Answer:  Kharif crops

184. The Guindy National Park is situated right in the heart of ………. city?
Answer:  Chennai

185. One of the biggest hydroelectric project in the private sector is Vishnu Prayag Hydro Power Project. This project is located in……..state?
Answer:  Uttarakhand

186. The source of which river of India is located on the Amarkhantak hill in the Anuppur District of eastern Madhya Pradesh?
Answer:  Narmada


187. Which canal starts from the Harike Barrage, a few kilometers below the confluence of the Sutlej and Beas rivers in Punjab state?
Answer:  Indira Gandhi Canal

188. Which river flows north - northeast through Madhya Pradesh, running for a time through Rajasthan, then forming the boundary between Rajasthan and Madhya Pradesh before running southeast to join the Yamuna in Uttar Pradesh state?
Answer:  Chambal River

189. Which mountain peak, on the border between Nepal and Sikkim, is the highest point in India at 8598m and the world's 3rd highest peak?
Answer:  Kanchenjunga

190. The only confirmed active volcano in South Asia is a part of the Indian Union Territory of……….?
Answer:  Andaman and Nicobar Islands

191. ………….. river is known as the 'Life Line of Goa' ?
Answer:  Mandovi

192. The river Nubra is originated from…………. glacier?
Answer:  Siachin

193. Jim Corbett National Park is the oldest national park in India. In which district of Uttarakhand is it located ?
Answer:  Nainital

194. Population density of India is 382 per sq. km as per census 2011, which is the densest state of India with a population density of 1102?
Answer:  Bihar

195. Which was the first factory in India to produce Urea and Ammonium Sulphate?
Answer:  Sindri

196. The northern part of the west coastal plain is known as ……………?
Answer:  Konkan

197.  The first marine eco-sensitive zone of India is……….. ?
Answer:  Gulf of Kutch

198.………….. river is the only tributary of Indus, which flows fully in India?
Answer:  Beas

199. The Koyna, the Ghataprabha, the tngabhadra, the Bhima are the major tributaries of …………. river?
Answer:  Krishna

200. The Paradeep port (Odisha) Is at the mouth of river………………. ?
Answer:  Mahanadi

No comments:

Post a Comment