Friday, 15 July 2016

Indian Geography - Questions and Answers-14


216. In which river is Sivasamudram waterfalls?
(a) Krishna                                               (b) Godavari
(c) Kaveri                                                 (d) Tamraparni
Answer: (c)

217. In which state is Courtallum (Kuttalam) waterfalls?
(a) Tamil Nadu                                         (b) Karnataka
(c) Chhatisgarh                                          (d) Orissa
Answer: (a)

218. In which state is Athirappally waterfalls?
(a) Tamil Nadu                                        (b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka                                          (d) Kerala
Answer: (d)


219. Tripparappu waterfalls is in the state of:
(a) Kerala                                              (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka                                       (d) Andhra Pradesh
Answer: (b)

220. Palaruvi waterfalls is in:
(a) Tamil Nadu                                     (b) Andhra Pradesh
(c) Kerala                                               (d) Karnataka
Answer: (c)

221. How much the southern tip of India is far away from the line of equator? 
Answer: 876

222. Which tribal group is dominant in the 'bluemountains' Nilgiri ofsouthindia _ 
Answer: Todas 

223. Which state has the longest coastal area
Answer: Gujarat 

224. The percentage of earth surface covered __ by India is  
Answer: 2.4% . 

225. Eastern most point of India
Answer: Walangto 

226. Northern most point of India 
Answer: Indiracol

227. Western most point of India 
Answer: Rajheera creek 

228. Total land frontier of India
Answer: 15200 

229. Highest peak of peninsular India
Answer: Anamudi 

230. Second highest peak in India
Answer: Nandadevi 

231. Largest riverine island in India
Answer: Majuli in Brahamaputhra river 

232. Which year is called a 'Great Divide' in the demographic history of India 
Answer: 1921 

233. Pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south india 
Answer: Palghat gap  

234. The zonal soil type of peninsular India belongs to · .. · 
Answer: Red soil 

235. Lamba, largest wind farm of the world located at · . . · 

Answer: Gujarat 

236. Oldest oil field in India 
Answer: Digboi in Assam 

237. Which river of India is called Tsangpo in one Of its reaches 
Answer: Brahmaputhra 

238. What is the Other name of'the cardamom hills 
Answer: Yelagiri hills (Yelamala)

239. The rocks in the Himalayan systems are" mainly-
Answer: Sedimentary 

240. The number of major ports inlndia 
Answer: 13
<Next Page><01,....12, 1314, 15, 16, 17, 18, 19, 20><Home>

1. സ്വാതന്ത്ര്യാനന്തര ഭാരതം- പ്രധാന ചോദ്യങ്ങളും ഉത്തരങ്ങളും
2. ഇന്ത്യയിലെ വനങ്ങളും വന്യജീവികളും
3. കേരളചരിത്രവും രാജാക്കന്‍മാരും
4. G K QUESTIONS AND ANSWERS IN MALAYALAM

No comments:

Post a Comment