
201. Khetri mines  in
Rajastan is famous for......
(a) Gold                                                          (b) uranium
(c) Copper                                                  
 (d) Aluminium
Answer: (c)
202. Singbhum mines famous for Iron and Copper is  in:
(a) Jharkhand                                              (b)
Bihar
(c) Chhatisgarh           
                          (d) West Bengal
Answer: (a)
203. Zawar mines in Rajastan is famous for:
(a) Copper                                         (b) Gold
 (c) Mica                                             (d)
Zinc
Answer: (d)
204. Which among the following is the largest producer of Asbestos
in India?
(a) Rajastan                                  (b) Jammu Kashmir
(c) Himachal Pradesh                      (d) Sikkim
Answer: (a)
205. Koraput (Orissa), Cudappah (Andhra Pradesh) and Salem (Tamil
Nadu) are famous for:
(a) Gold                                              (b)
Copper
(c) Aluminium                                 (d) Chromite
Answer: (c)
206. Which mineral is known as ‘black gold’?
(a) Lead                                             (b) Zinc
(c) Petroleum                                  (d) Solver
Answer: (c)
207. Kolar, Hutti gold mines are in the state of:
(a) Andhra Pradesh                      (b) Karnataka
(c) Rajastan                                     (d) Orissa
Answer: (b)
208. In which state is Ramagiri gold mines?
(a) Bihar                                           (b)
Jharkhand
(c) Karnataka                                  (d) Andhra Pradesh
Answer: (d)
209. Koderma mines are famous for:
(a) Copper                                              (b) Mica 
(c) Gold                                                   (d)
Uranium
Answer: (b)
210. The largest source of petroleum in India (63%):
(a) Digboi                                               (b) Ankaleswar
(c) Mumbai High                                  (d) Cochin
Answer: (c)
211. The Jog falls consists of four waterfalls. They are Raja,
Rani , Rocket and.....
(a) Rocker                                             (b) Roller
 (c) Roarer                                            (d)
Roamer
Answer: (c)
212. In which river is Chitrakot waterfalls?
(a) Godavari                                       (b) Indravati
(c) Narmada                                         (d) Tapti
Answer: (b)
213. In which state is Dhoot sagar waterfalls?
(a) Andhra Pradesh                                (b) Goa
(c) Orissa                                                   (d)
Karnataka
Answer: (b)
214. In which river is Hogenackel waterfalls?
(a) Kaveri                                                    (b)
Godavari
(c) Vaiga                                                    
(d) Krishna
Answer: (a)
215. Which watefalls is known as the ‘Niagra of India’?
(a) Jog                                                        (b)
Sivasamudram
(c) Chitrakot                                            (d) Hogenackel
Answer: (d)
<Continue...>
<First><Previous><Next><07, 08, 09, 10, 11, 12, 13, 14><Home>
1. സ്വാതന്ത്ര്യാനന്തര ഭാരതം- പ്രധാന ചോദ്യങ്ങളും ഉത്തരങ്ങളും
2. ഇന്ത്യയിലെ വനങ്ങളും വന്യജീവികളും
3. കേരളചരിത്രവും രാജാക്കന്മാരും
4. G K QUESTIONS AND ANSWERS IN MALAYALAM
<Continue...>
<First><Previous><Next><07, 08, 09, 10, 11, 12, 13, 14><Home>
1. സ്വാതന്ത്ര്യാനന്തര ഭാരതം- പ്രധാന ചോദ്യങ്ങളും ഉത്തരങ്ങളും
2. ഇന്ത്യയിലെ വനങ്ങളും വന്യജീവികളും
3. കേരളചരിത്രവും രാജാക്കന്മാരും
4. G K QUESTIONS AND ANSWERS IN MALAYALAM
Related Links
 
 
 
 
 
 
 
No comments:
Post a Comment