Saturday, 14 May 2016

Indian Geography - 7

Indian Geography - 7
91. Nanda Devi peak form a part of:
(a) Assam Himalayas
(b) Kumaon Himalayas
(c) Nepal Himalayas
(d) Punjab Himalayas
Answer: (b)

92. The largest neighbouring country of India:
(a)Pakistan (b) China
(c) Bangladesh (d) Myanmar
Answer: (b )

93. Which state receives rain fall from north east monsoon?
(a) Orissa (b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu (d) Kerala
Answer: (c )


94. The state which is the largest producer of silk in India:
(a)Kerala (b) Tamil Nadu
(c) ) Andhra Pradesh (d) Karnataka
Answer: (d )

95. Chittaranjan Locomotive Works is in the state of:
(a)Maharashtra (b) UP
(c) West Bengal (d) MP
Answer: (c )

96. The only crator lake in India:
(a)Sambhar (b) Kolleru
(c) Lonar (d) Pulikat
Answer: (c )

97. The first private port in India:
(a)Pipavav (b) Mundra
(c) Krishnapatnam (d) Adani
Answer: (a )

98. The second largest Union Territory in India, in terms of area:
(a) Andaman and Nicobar  (b) Delhi
(c) Pondicherry (d) Chandigarh
Answer: (b )

99. Which river was known an Aksini in ancient times?
(a)Chenab (b) Jhulum
(c) Ravi (d) Beas
Answer: (a )


100. The world’s highest road connects:
(a) Leh- Manali (b) Leh- Srinagar
(c) Manali- Kangra  (d) Gangtok- Darjeeling

Answer: (a )
101. Ranjeet Sagar Dam is situated on the river:
(a)Jhulum (b) Chenab
(c) Ravi (d) Beas
Answer: (d )

102. In India, Tropic of Cancer doesn’t pass through which one of the following states:
(a) Jharkhand (b) West Bengal
(c) Gujarat (d) Maharashtra
Answer: (d )

103. Which river is known as ‘Vridha Ganga’?
(a)Kaveri (b) Godavari
(c) Krishna (d) Narmada
Answer: (b )

104. Where is INS Shivaji?
(a)Port Blair (b) Goa
(c) Lonavala (d) Visakhapatnam
Answer: ( c)

105. The largest agro based industry in India:
(a)Cotton textiles (b) Sugar
(c) Silk (d) Jute

No comments:

Post a Comment