Saturday, 14 May 2016

Indian Geography - 6

Indian Geography - 6
76. On which river is the Bhakra Nangal project built?
(a) Kosi (b) Beas
(c) Jhulum (d) Sutlej
Answer: ( d)

77. Which state is called as the ‘Tea garden of India’?
(a)Karnataka (b) Andhra Pradesh
(c) Assam (d) West Bengal
Answer: (c )

78. Nagarjuna Sagar dam is in the river:
(a)Narmada (b) Godavari
(c) Tapti (d) Krishna
Answer: (d )


79. The highest peak of western ghats or Sahyadri is Anaimudi.  It is in:
(a) Kerala (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh
Answer: (a )

80. Gulmarg is a hill station in the state of:
(a)Uttar Pradesh (b) Jammu Kashmir
(c) Uttarakhand (d) Rajastan
Answer: (b )

81. Sardar Vallabh Bhai airport is situated at:
(a)Surat (b) Gandhinagar
(c) Allahabad (d) Ahmedabad
Answer: (d )

82. India’s first large scale steel plant in private sector was established at:
(a) Kulti (b) Burnpur
(c) Jamshedpur (d) Digboi
Answer: (c )

83. Which of the following is a tributary of Yamuna?
(a)Chambal (b) Ken
(c) Betwa (d) All of these
Answer: (d )


84. Rajgir Hills are in the state of:
(a)Bihar (b) Uttar Pradesh
(c) Rajastan (d) Gujarat
Answer: ( a)

85. The nearest country to Nicobar islands:
(a)Srilanka (b) Myanmar
(c) Maldives (d) Indonesia
Answer: (d )

86. Manikaran Power Project is in the state of:
(a)Arunachal Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
Answer: ( b)

87. In which state Ambassador car factory is situated?
(a)Haryana (b) West Bengal
(c) Maharashtra (d) U.P.
Answer: (b )

88. Osman Sagar Reservoir in Andhra Pradesh is in ..... river.
(a)Godavari (b) Krishna
(c) Vainganga (d) Musi
Answer: (d )

89. Pimpri and Rishikesh are famous for ...... factories.
(a)Antibiotics (b) Fertilizer
(c) Newsprint (d) Cement
Answer: (a )

90. The river that originates  in the northern slopes of Kailas range in India near the Mansarovar lake:
(a)Indus (b) Brahmaputra
(c) Ganga (d) Narmada

No comments:

Post a Comment