Saturday, 14 May 2016

Indian Geography - 5

Indian Geography - 5
61. The smallest neighbouring country of India:
(a)Bhutan (b) Maldives
(c) Nepal (d) Bangladesh
Answer: (b )

62. Yamuna originates from Yamunotri in the state of:
(a)Himachal Pradesh (b) Jammu Kashmir
(c) Uttarakhand
(d) Uttar Pradesh
Answer: (c )

63. The Oldest rocks in India:
(a) Himalayas (b) Aravallis
(c) Karakoram (d) Shiwalik
Answer: (b )

64. The district in Jammu and Kashmir 37,555 sq.km of which is under illegal occupation by China.
(a) Kargil (b) Poonch
(c) Ladakh (d) Anantnag
Answer: (c )


65. Ahmedabad is on the banks of:
(a) Ganga (b) Sabarmathi
(c) Yamuna (d) Indus
Answer: (b )

66. The setting for Rudyard Kipling’s ‘Jungle Book’:
(a)Manas National Park
(b) Shivpuri National Park
(c) Corbet National Park
(d) Kanha National Park
Answer: (d )

67. The hot dry wind that blows in north India during summer is:
(a) Fohn (b) Chinook
(c) Loo (d) Westerlies
Answer: (c )


68. Which of the following states has common border with Pakistan?
(a) J&K, Punjab, Rajastan,Gujarat
(b) J&K, Rajastan,U.P., Gujarat
(c) J&K, Punjab, H.P., Haryana
(d) H.P., Haryana, Punjab, Gujarat
Answer: (a )

69. Karnataka is the largest producer of:
(a)Tea (b) Coffee
(c) Jute (d) Tapioca
Answer: (b )

70. Keolodeo National Park is in the state of:
(a)Gujarat (b) Rajastan
(c) Orissa (d) Madhya Pradesh
Answer: ( b)

71. Koyna is a tributary of the river:
(a)Narmada (b) Krishna
(c) Kaveri (d) Mahanadi
Answer: (b )

72. The only south east Asian country that shares border with India:
(a)Bangladesh (b) Nepal
(c) Myanmar (d) Srilanka
Answer: (c )

73. The state in India with the largest percentage of rural population:
(a) Kerala  (b) Himachal Pradesh
(c) Uttar Pradesh (d) Punjab
Answer: (b )

74. The largest river basin in India:
(a)Ganga (b) Indus
(c) Brahmaputra (d) Kaveri
Answer: ( a)

75. Which state is known as the Heart of India?
(a)Uttar Pradesh (b) Rajastan
(c) Madhya Pradesh(d) Jharkhand
Answer: ( c)

No comments:

Post a Comment