Saturday, 14 May 2016

Indian Geography - 4

Indian Geography - 4
46. The most populous island in India:
(a) Majuli (b) Kavarati
(c) Salsette (d) Middle Andaman
Answer: (c )

47. In which state is Maikal Hills?
(a)Orissa (b) Jammu Kashmir
(c) Chhatisgarh (d) West Bengal
Answer: ( c)

48. Which is a tributary of Krishna?
(a)Wardha (b) Penganga
(c) Vainganga (d) Tungabhadra
Answer: (d )

49. Which country has the largest cattle population?
(a)India  (b) Russia (c) China (d) USA
Answer: (a )


50. In which river is Kolkata port situated?
(a)Ganga (b) Hoogly
(c) Damodar (d) Mahanadi

Answer: ( b)
51. Kalinadi hydel project is in the state of:
(a)Madhya Pradesh(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh
Answer: ( c)

52. Which south Indian state is known as the ‘Rice bowl of India’?
(a)Kerala (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh
Answer: ( d)

53. Which river is known as Siang, Dihang in Arunachal Pradesh?
(a)Indus (b) Brahmaputra
(c) Ganga (d) Yamuna
Answer: ( b)

54. Kasiranga National Park in Assam is famous for the animal:
(a)White Tiger (b) Wild Ass
(c) Lion tailed Macaque (d) One horned Rhino
Answer: (d )

55. The North-South corridor connects Srinagar and .......
(a)Chennai (b) Kanyakumari
(c) Thiruvananthapuram (d) Rameswaram
Answer: (b )

56. Zawar mines in Rajastan is famous for the mineral:
(a)Copper (b) Gold
(c) Mica (d) Zinc
Answer: ( d)

57. Where is Vir Savarkar airport?
(a)Kavarati (b) Port Blair
(c) Mumbai (d) Pune
Answer: ( b)

58. The southernmost major port in India:
(a)Kochi (b) Tutucorin
(c) Chennai (d) Ennore
Answer: (b )


59. Barren Island is a part of:
(a)Andaman (b) Nicobar
(c) Lakshadweep (d) Tamil Nadu
Answer: (a)

60. The cities of Hyderabad and Secundarabad are seperated by:
(a) Nizam Sagar lake
(b) Nagarjuna Sagar lake
(c) Krishnaraja Sagar
(d) Hussain Sagar lake

No comments:

Post a Comment