Saturday, 14 May 2016

Indian Geography - 3

Indian Geography - 3
31. Where is Satish Dhawan Space Centre:
(a) Thumba (b) Bangalore
(c) Sriharikota (d) New Delhi
Answer: (c )

32. Jog falls, the highest water fall in India, is situated in the river:
(a) Kaveri (b) Sharavati
(c) Godavari (d) Krishna
Answer: ( b)

33. In which part of India, Patkai ranges situated?
(a) Western (b) Eastern
(c) Southern (d) Northern
Answer: (b )

34. The national  highway which is not connected to other national highways:
(a) NH 222 (b) NH 223
(c) NH 224 (d) NH 225
Answer: (b )


35. Dona Paula is a chief port in the state of:
(a) Orissa (b) Andhra Pradesh
(c) Gujarat (d) Goa
Answer: (d )

36. The first modern paper mill in India was established in Sehrampur in ....... in 1832.
(a) West Bengal (b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Tamil Nadu
Answer: ( a)

37. Majuli, the largest river island in India is in:
(a) Manipur (b) Assam
(c) Nagaland (d) Mizoram
Answer: (b )

38. With which country has India the longest border?
(a) Pakistan (b) China
(c) Bangladesh (d) Myanmar
Answer: (c )

39. Which among the following is the largest producer of Asbestos in India?
(a)Rajastan (b) Jammu Kashmir
(c) Himachal Pradesh     (d) Sikkim
Answer: (a )


40. The river island Majuli is in the river:
(a)Brahmaputra (b) Ganga
(c) Yamuna (d) Indus
Answer: (a )

41. Tista is a tributary of the river:
(a)Ganga (b) Indus
(c) Brahmaputra (d) Narmada
Answer: (c )

42. Which lake in India is famous for prawn cultivation?
(a)Chilka (b) Sambhar
(c) Wular (d) Lonar
Answer: (a )

43. INS Kadamba is at:
(a)Goa (b) Mumbai
(c) Karwar (d) Kochi
Answer: (c )

44. The river that was declared as the national river of India:
(a)Indus (b) Brahmaputra
(c) Ganga (d) Narmada
Answer: (c )

45. Rana Pratap sagar dam is in the river:
(a)Narmada (b) Chambal
(c) Ganga (d) Yamuna

No comments:

Post a Comment