Saturday, 14 May 2016

Indian Geography - 2

Indian Geography - 2
16. Which river originages from Aravallis in Rajastan?
(a) Jhulum (b) Sabarmati
(c) Narmada (d) Tapti
Answer: (b )

17. The state with the largest number of major ports:
(a) Tamil Nadu (b) Andhra Pradesh
(c) Maharashtra (d) West Bengal
Answer: (a )

18. Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd. is situated at:
(a) Mumbai (b) Cochin
(c) Visakhapatnam (d) Kolkata
Answer: (d )

19. Mazagaon Dock Limited is in:
(a) Kolkata (b) Mumbai
(c) Visakhapatnam (d) Chennai
Answer: ( b)


20. The  place where Steel and Iron work company started functioning in 1870:
(a) Kulti (b) Jamshedpur
(c) Rishra (d) Chennai
Answer: ( a)

21. Bhadravati, famous for Iron and steel industry, is in the state of:
(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh (d) Orissa
Answer: (b )

22. The oldest municipal corporation in India:
(a) Delhi (b) Kolkatta
(c) Chennai (d) Allahabad
Answer: (c )

23. The natural region holds Indian subcontinent is:
(a) Equatorial climatic region(b)Mediterranean
(c) Monsoon (d) Hot desert
Answer: ( c)

24. Which state is the largest producer of wheat in India?
(a) Gujarat (b) Assam
(c) Tamil Nadu (d) Uttar Pradesh
Answer: (d )


25. Ludhiana famous for cycles situated in the state of:
(a) Haryana (b) Himachal Pradesh
(c) UP (d) Punjab
Answer: (d )

26. Which port city in India is situated in Salsette island?
(a) Chennai (b) Mumbai
(c) Kolkatta (d) Visakhapatnam
Answer: (b )

27. Kalimpong is a hill station in the state of:
(a) West Bengal (b) Uttar Pradesh
(c) Uttarakhand  (d) Himachal Pradesh
Answer: (a )

28. The speediest river in India:
(a) Narmada (b) Tapti
(c) Luni (d) Tista
Answer: (d )

29. The largest producer of jute in India:
(a) Karnataka (b) Tamil Nadu
(c) West Bengal (d) Andhra Pradesh
Answer: (c )

30. Wellington island is in the state of:
(a)Goa (b) Karnataka
(c) Tamil Nadu (d) Kerala

No comments:

Post a Comment