Saturday, 14 May 2016

Indian Geography - 8

Indian Geography - 8
106. The largest religion in Lakshadweep:
(a) Hinduism (b) Islam
(c) Christianity (d) Jainism
Answer: (b )

107. When does South West Monsoon blow?
(a)November-January
(b) May-September
(c) October- November
(d) None of these
Answer: (b )

108. In which state is Wular lake?
(a)Jammu Kashmir (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Rajastan
Answer: ( a)

109. Which is the eastern most state in India?
(a)Asom      (b) Arunachal Pradesh
(c) Mizoram (d) Tripura
Answer: (b )


110. Indira Gandhi airport which has the longest runway in India is at:
(a)Mumbai (b) Allahabad
(c) New Delhi (d) Lucknow
Answer: (c )

111. The Uri, Salal, Dulhasti  hydel projects are in .......
(a)Jammu Kashmir (b) Himachal Pradesh
(c) Uttar Pradesh (d) Punjab
Answer: ( a)

112. In which river is Jog falls?
(a)Kaveri (b) Indravati
(c) Sharavati (d) Bhima
Answer: (c )

113. Mussoorie is a hill station in........ where the Lal Bahadur Shastri Academy of Administration is situated:
(a)UP (b) Uttarakhand
(c) Rajastan (d) Jammu Kashmir
Answer: (b )


114. Where is Gulf of Mannar located?
(a) West of Gujarat (b) East of Tamil Nadu
(c) West of Kerala (d) South of Kanyakumari
Answer: (b )

115. The highest hill station in South India:
(a)Yercaud (b) Munnar
(c) Udagamandalam (d) Kodaikanal
Answer: (c )

116. Which of the following states has deposits of copper, lead and zinc together:
(a) Madhya Pradesh (b) Karnataka
(c) Rajastan (d) Bihar
Answer: (c )

117. Dhootsagar waterfalls is in...... river:
(a)Sharavati (b) Bhima
(c) Mandovi (d) Musi
Answer: (c )

118. Kasauli is a hill station in:
(a)West Bengal (b) Uttar Pradesh
(c) Uttarakhand  (d) Himachal Pradesh
Answer: (d )

119. Elephanta island is in:
(a)Maharashtra (b) Kerala
(c) Tamil Nadu (d) Andhra Pradesh
Answer: ( a)

120. Nathu La is in Himalayas. La means:
(a) Pass (b) Glacier (c) Valley (d) Mountain
Answer: (a )

121. Dhariwal in Punjab is famous for:
(a)Cement (b) Cycles
(c) Wool (d) Milk products
Answer: (c )

122. The maximum daily range of temperature can be observed at:
(a) Chennai  (b) Thiruvananthapuram
(c) Delhi (d) Mumbai
Answer: (c )

123. Which river enters from Nepal to India and the basin of which includes Tibet, Nepal and India?
(a)Hugly (b) Kosi (c) Narmada(d) Sarayu
Answer: (b )

124. Where are tea and coffee both grown?
(a) NW India (b) NE India
(c) Central India (d) Southern India
Answer: (d )

125. The name of which state means the ‘Abode of God’?
(a)Haryana (b) Jammu Kashmir
(c) Punjab (d) Rajastan
Answer: ( a)

No comments:

Post a Comment