Saturday, 21 April 2018

Geography - Questions and Answers- 27 (Hills and Peaks)

Hills and Peaks
561. The highest peak in Aravallis:
(a) Mahendragiri (b) Shillong Peak
(c) Gurusikhar (d) Nokrek peak
Answer: (c)

562. The highest peak in East Khasi hills:
(a)Javpo (b) Saramati
(c) Shillong peak (d) Dodabetta
Answer: (c)

563. The highest peak in Eastern Ghats:
(a)Dodabetta (b) Mahendragiri
(c) Saramati (d) Amarkantak
Answer: (b)

564. Nokrek peak is the highest point in:
(a)Garo Hills (b) Khasi Hills
(c) Purvachal (d) Aravallis
Answer: (a)

565. The highest peak in Himalayas:
(a)K 2 (b) Everest
(c) Kanchenjunga (d) Godwin Austin
Answer: (b)

566. The highest peak of Naga ranges:
(a) Nokrek peak (b) Naga Range
(c) Javpo (d) Saramati
Answer: (d)

567. The highest peak of Vidhyas:
(a) Dhupgarh (b) Mahendragiri
(c) Dodabetta (d) Amarkantak
Answer: (d)

568. The highest peak in Satpuras:
(a)Dodabetta (b) Dhupgarh
(c) Amarkantak (d) Saramati
Answer: (b)

569. The highest peak in Western Ghats:
(a)Dodabetta (b) Mahendragiri
(c) Purvachal (d) Anamudi
Answer: (d)

570. The highest peak in Nilgiris:
(a)Anamudi (b) Dodabetta
(c) Mahendragiri (d) Saramati
Answer: (b)

571. Amarkantak hills are in:
(a)Gujarat (b) Jharkhand
(c) Madhya Pradesh (d) Orissa
Answer: (c)

572. Cachar Hills are in:
(a)Jammu Kashmir (b) Gujarat
(c) Assam (d) Orissa
Answer: (c)

573. Chamundi hills are situated in:
(a)Karnataka (b) Kerala
(c) Andhra Pradesh (d) Orissa
Answer: (a)

574. Garo Hills and Jaintia hills are in:
(a)West Bengal (b) Meghalaya
(c) Jammu Kashmir (d) Orissa
Answer: (b)

575. In which state is Girnar Hills?
(a)Gujarat (b) Rajastan
(c) Himachal Pradesh (d) Assam
Answer: (a)

576. In which state is Mahadeo Hills?
(a)Madhya Pradesh (b) Rajastan
(c) Orissa (d) West Bengal
Answer: (a)

577. In which state is Maikal Hills?
(a)Orissa (b) Jammu Kashmir
(c) Chhatisgarh (d) West Bengal
Answer: (c)

578. Where is Malabar Hills?
(a)Tamil Nadu (b) Andhra Pradesh
(c) Maharashtra (d) Orissa
Answer: (c)

579. Nallamalai is in :
(a)Orissa (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh
Answer: (d)

580. Where is Nandi Hills?
(a)Karnataka (b) Orissa
(c) Tamil Nadu (d) Andhra Pradesh
Answer: (a)

581. Palani Hills are in:
(a)Tamil Nadu (b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka (d) Orissa
Answer: (a)

582. Where is Satrunjaya Hills?
(a)Rajastan (b) West Bengal
(c) Maharashtra (d) Gujarat
Answer: (d)

583. In which state is Shevaroy Hills?
(a)Orissa (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh
Answer: (b)

584. Tiger Hills are in:
(a)Orissa (b) Jammu Kashmir
(c) Chhatisgarh (d) West Bengal
Answer: (d)

585. Rajgir Hills are in:
(a) Bihar (b) Uttar Pradesh
(c) Rajastan (d) Gujarat
Answer: (a)
<Next Page><01,........212223242526, 27, 2829 >
Geography - Questions and Answers in Malayalam - Click here


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
07. ECONOMICS
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment