Saturday, 21 April 2018

Geography - Questions and Answers- 26 (Mountains in India)

Mountains in India
536. The largest mountain range in India:
(a) Himalayas (b) Aravallis
(c) Western Ghats (d) Eastern Ghats
Answer: (a)

537. What is the length of Himalayas?
(a)3000 km (b) 2400 km
(c) 4000 km (d) 5000 km
Answer: (b)

538. The correct order of mountain ranges in Himalayas from north to south:
(a)Himachal, Himadri, Shiwalik
(b) Himachal, Shiwalik ,Himadri
(c) Himadri, Himachal, Shiwalik
(d) Shiwalik, Himachal, Himadri
Answer: ()

539. Great Himalaya ranges are also known as:
(a)Himadri (b) Himachal
(c) Shiwalik (d) Aravallis
Answer: (a)

540. Lesser Himalayas are also known as:
(a) Shiwalik (b) Himadri
(c) Himachal (d) Sahyadri
Answer: (c)

541. Outer Himalaya ranges are known as:
(a)Western Ghats (b) Eastern Ghats
(c) Himachal (d) Shiwalik
Answer: (d)

542. The oldest mountain ranges in India:
(a) Sahyadri (b) Patkai
(c) Himalayas (d) Aravallis
Answer: (d)

543. The highest peak in Aravallis:
(a)Gurusikhar (b) Dodabetta
(c) Mahabaleswar (d) Godwin Austin
Answer: (a)

544. The youngest mountain ranges in India:
(a)Sahyadris (b) Himalayas
(c) Patkai (d) Eastern Ghats
Answer: (b)

545. River flows between Vindhya and Satpura:
(a)Narmada (b) Tapti
(c) Mahe (d) Sabarmati
Answer: (a)

546. The mountain range that separates North India and South India:
(a)Satpuras (b) Aravallis
(c) Vindhyas (d) Patkai
Answer: (c)

547. Western Ghats and Eastern Ghats meet at:
(a)Mahabaleswar (b) Palani
(c) Palghat (d) Nilgiri
Answer: (d)

548. In which state Khasi and Garo Hills are situated?
(a)Meghalaya (b) Sikkim
(c) Tripura (d) West Bengal
Answer: (a)

549. In which part of India, Patkai ranges situated?
(a)Western (b) Eastern
(c) Southern (d) Northern
Answer: (b)

550. In which state is Lushai Hills?
(a)Meghalaya (b) Assam
(c) Mizoram (d) West Bengal
Answer: (c)

551. In Nepal, Everest is known as:
(a)Chomolungma (b) K2
(c) Qagir (d) Sagarmatha
Answer: (d)

552. What is known as Chomolungma in Tibet?
(a)Everest (b) Brahmaputra
(c) Godwin Austin (d) Kanchenjunga
Answer: (a)

553. What is the height of Mount Everest, the highest peak in the world:
(a)8848m (b) 8598m
(c) 8611m (d) 10000 m
Answer: (a)

554. Everest was identified as the highest peak in the world by:
(a)George Everest (b) Radhanath Sikthar
(c) Andrew Waugh (d) Tenzing
Answer: (b)

555. The name Mount Everest was given by:
(a)Andrew Waugh (b) George Everest
(c) Radhanath Sikthar (d) Hillary
Answer: (a)

556. Everest was named after Sir George Everest who was the ....... of India.
(a)Surveyor General (b) Governor General
(c) Viceroy (d) Commander in Chief
Answer: (a)

557. The highest peak in India as per the records of the govt of India.
(a) Godwin Austin (b) Everest
(c) Nanda Devi (d) Nanga Parvat
Answer: (a)

558. The highest peak in undisputed Indian territory is Kanchenjunga (8598m). It is in the state of:
(a)West Bengal (b) Jammu Kashmir
(c) Sikkim (d) Rajastan
Answer: (c)

559. Where is Godwin Austin (K2  or Qagir) is now situated?
(a)Rajastan (b) Pak occupied
Kashmir(c) Assam (d) West Bengal
Answer: (b)

560. The height of Godwin Austin is ...... m.
(a)8848 (b) 8488
(c) 8611 (d)  8598
Answer: (c)
<Next Page><01,........2122232425, 26, 272829 >
Geography - Questions and Answers in Malayalam - Click here


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
07. ECONOMICS
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment