Saturday, 14 May 2016

Indian Geography - 10

Indian Geography - 10
141. Which river originages from Aravallis in Rajastan?
(a) Jhulum (b) Sabarmati
(c) Narmada (d) Tapti
Answer: (b)


142. Mazagaon Dock Limited is in:
(a) Kolkata (b) Mumbai
(c) Visakhapatnam (d) Chennai
Answer: (b) 

143. The state with the largest number of major ports:
(a) Tamil Nadu (b) Andhra Pradesh
(c) Maharashtra (d) West Bengal
Answer: (a)


144. Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd. is situated at:
(a) Mumbai (b) Cochin
(c) Visakhapatnam (d) Kolkata
Answer: (d)

145. The  place where Steel and Iron work company started functioning in 1870:
(a) Kulti (b) Jamshedpur
(c) Rishra (d) Chennai
Answer: (a)

146. Bhadravati, famous for Iron and steel industry, is in the state of:
(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh (d) Orissa
Answer: (b)

147. The oldest municipal corporation in India:
(a) Delhi (b) Kolkatta
(c) Chennai (d) Allahabad
Answer: (c)

148. The natural region holds Indian subcontinent is:
(a) Equatorial climatic region       (b) Mediterranean
(c) Monsoon                                         (d) Hot desert
Answer: (c)

149. Which state is the largest producer of wheat in India?
(a) Gujarat (b) Assam
(c) Tamil Nadu (d) Uttar Pradesh
Answer: (d)

150. Ludhiana famous for cycles situated in the state of:
(a) Haryana (b) Himachal Pradesh
(c) UP            (d) Punjab
Answer: (d)


151. The collision with Eurasian Plate along the modern border between India and Nepal formed the orogenic belt that created the Tibetan Plateau and the----------?
Answer: Himalayas

152. Which mountain range runs from north- east to south -west for about 800 km between Delhi to Palanpur (Gujarat) and is one of the oldest folded mountains of the world?
Answer: Aravallis

153. What is the division of geologic time scale from the formation of the Earth to the beginning of the Cambrian Period of the Paleozoic Era (about 570 million years ago)?
Answer: Achaean Era

154. What is the name of a large area of salt marshes located in mostly in Sindh, Pakistan and the western tip of Gujarat?
Answer: Rann of Kutch

155. What is the name of a strait between Tamil Nadu in India and the Mannar district of the Northern Province of Sri Lanka that connects the Bay of Bengal in the northeast with the Gulf of Mannar in the southwest?
Answer: Palk Strait

156. Which river is first known as Sagarmati after originating in the Pushkar valley of the Aravalli Range, near Ajmir, then after passing Govindgarh, it meets its tributary Sarasvati, which originates from Pushkar Lake ?
Answer: Luni

No comments:

Post a Comment