Saturday, 21 April 2018

Economics -Questions and Answers (Chapter-8)

106. What is the rank of India in terms of population in the world?
(a) First (b) Second
(c) Third (d) Fourth
Answer: (b)

107. The Indian state with the largest population as per 2011 Census:
(a) Uttar Pradesh (b) Rajastan
(c) Maharashtra (d) Bihar
Answer: (a)

108. The Indian state with the lowest population as per 2011 Census:
(a) Goa (b) Mizoram
(c) Sikkim (d) Manipur
Answer: (c)

109. Which state has the highest population growth rate (2001-2011):
(a) Kerala (b) Tamil Nadu
(c) Uttar Pradesh (d) Meghalaya
Answer: (d)

110. Which state has the lowest population growth rate (2001-2011):
(a) West Bengal (b) Karnataka
(c) Nagaland (d) Goa
Answer: (c)

111. What percent of the world population is represented by India as per the 2011 census?
(a) 17.5 (b) 21.05
(c) 25.6 (d) 30.2
Answer: (a)

112. Which state has the highest population density as per 2011 Census?
(a) Kerala (b) Bihar
(c) West Bengal (d) Tamil Nadu
Answer: (b)

113. Which state has the lowest population density as per 2011 Census?
(a) Rajastan (b) Jammu Kashmir
(c) Mizoram (d) Arunachal Pradesh
Answer: (d)

114. Which state has the highest sex ratio as per 2011 Census?
(a) Bihar (b) Kerala
(c) Goa (d) Mizoram
Answer: (b)

115. Which state has the lowest sex ratio as per 2011 Census?
(a) Haryana (b) Mizoram
(c) Arunachal Pradesh (d) Kerala
Answer: (a)

116. The district in India with the largest population as per 2011 Census:
(a) Thane (b) Mumbai
(c) Thane (d) Pune
Answer: (a)

117. The district in India with the lowest population as per 2011 Census:
(a) Mahe (b) Dihang Valley
(c) Yanam (d) Leh
Answer: (b)

118. The sex ratio in India is ..... females per 1000 males as per 2011 Census:
(a) 903 (b) 847
(c) 940 (d) 1058
Answer: (c)

119. The density of population as per 2011 Census:
(a) 324 (b) 747
(c) 903 (d) 382
Answer: (d)

120. Decadal growth rate of India during 2001-2011 is ......percent
(a) 21.34 (b) 31.34
(c) 23.41 (d) 17.64
Answer: (d)

121. Which Union Territory has the highest density of population as per 2011 census?
(a) Puthuchery (b) Delhi
(c) Chandigarh (d) Lakshadweep
Answer: (b)

122. Which Union Territory has the lowest density of population as per 2011 census?
(a) Dadra and Nagar Haveli  (b) Puthucherry
(c) Chandigarh  (d) Andaman and Nicobar Islands
Answer: (d)

123. The second largest religion in India:
(a) Christianity (b) Islam
(c) Jainism (d) Parsi religion
Answer: (b)

124. Which religion has the highest literacy rate as per 2011 census?
(a) Hindu (b) Christianity
(c) Parsi (d) Jain
Answer: (d)

125. The literacy rate in India as per 2011 census is ..... percent:
(a) 74.04 (b) 90.52
(c) 65.38 (d) 52.11
Answer: (a)

126. The Union Territory in India with the highest literacy as per 2011 census:
(a) Chandigarh (b) Lakshadweep
(c) Delhi (d) Puthuchery
Answer: (b)

127. The largest district in India:
(a) Leh (Ladakh) (b) Jaisalmer
(c) Kachch (d) Medinipur
Answer: (a)

128. The smallest district in India:
(a) Yanam (b) Alappuzha
(c) Chennai (d) Mahe
Answer: (d)

129. Which state has the highest literacy rate among males and females as per 2011 census?
(a) Mizoram (b) Kerala
(c) Goa (d) Karnataka
Answer: (b)

130. Which state has the lowest literacy rate as per 2011 census?
(a) Rajastan (b) Jharkhand
(c) Bihar (d) Chhatisgarh
Answer: (c)
<Next Page><01020304050607, 08>


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
07. ECONOMICS
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment