Saturday, 21 April 2018

Geography - Questions and Answers- 29

611. The largest lake in India:
(a)Chilka (b) Sambhar
(c) Kolleru (d) Lonar
Answer: (a)

612. In which state is Chilka?
(a)Gujarat (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Andhra Pradesh
Answer: (b)

613. In which lake Break fast island and Honey moon island are situated?
(a)Kolleru (b) Wular
(c) Chilka (d) Pulikat
Answer: (c)

614.The largest brackish water lake in India:
(a)Wular (b) Lonar
(c) Pulikat (d) Chilka
Answer: (d)

615.Pulikat lake is situated in:
(a)Andhra Pradesh and Orissa
(b) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
(c) Orissa  and Orissa
(d) Karnataka and Tamil Nadu
Answer: (b)

616. The island that separates Pulikat lake from Bay of Bengal:
(a)Srirangam (b) Rameswaram
(c) Sriharikota (d) Wheeler island
Answer: (c)

617.Which lake in India is famous for prawn cultivation?
(a)Chilka (b) Sambhar
(c) Wular (d) Lonar
Answer: (a)

618. In which state is Kolleru lake?
(a)Rajastan (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Andhra Pradesh
Answer: (d)

619. The largest lake in South India:
(a)Vembanad (b) Kolleru
(c) Pulikat (d) Ashtamudi
Answer: (b)

620. In which state is Wular lake?
(a)Jammu Kashmir (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Rajastan
Answer: (a)

621. The only crator lake in India:
(a)Sambhar (b) Kolleru
(c) Lonar (d) Pulikat
Answer: (c)

622. In which state is Lonar lake?
(a)Jammu Kashmir (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Maharashtra
Answer: (d)

623.  Nalsarovar lake is in the state of:
(a)Gujarat (b) West Bengal
(c) Maharashtra (d) Rajastan
Answer: (a)

624. The saltiest lake in India:
(a)Chilka (b) Sambhar
(c) Wular (d) Lonar
Answer: (b)

625. In which state is Sambhar lake?
(a)West Bengal (b) Gujarat
(c) Rajastan (d) Maharashtra
Answer: (c)

626. In which state is Loktak lake?
(a)Meghalaya (b) Nagaland
(c) Mizoram (d) Manipur
Answer: (d)

627. The largest lake in north east India:
(a)Loktak (b) Pulikat
(c) Lonar (d) Kolleru
Answer: (a)

628. Hussain sagar and Himayat Sagar lakes are in:
(a) Karnataka (b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh (d) Orissa
Answer: (c)

629. Renuka lake is in the state of:
(a) Punjab (b) Uttarakhand
(c) UP (d) Himachal Pradesh
Answer: (d)

630. In which state is Surajkund lake:
(a) Haryana (b) Jammu Kashmir
(c) Bihar (d) Orissa
Answer: (a)

631. Dal lake is in the state of:
(a) Bihar (b) Orissa
(c) Jammu Kashmir (d) Uttarakhand
Answer: (c)

632. Where is Pushkar lake?
(a) Uttar Pradesh (b) Rajastan
(c) Madhya Pradesh (d) Bihar
Answer: (b)

633. In which state is Pichola lake?
(a) Haryana (b) Gujarat
(c) UP (d) Rajastan
Answer: (d)

634. In which state is Nainital lake?
(a) Uttarakhand (b) Uttar Pradesh
(c) Rajastan (d) Haryana
Answer: (a)

635. Rabindra Sarovar is in:
(a) Bihar (b) West Bengal
(c) Himachal Pradesh  (d) Oris
Answer: (b)
<Next Page><01,........2122232425262728, 29 >
Geography - Questions and Answers in Malayalam - Click here


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
07. ECONOMICS
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM

* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment